akeeba.jpg

  1. Pobieramy dodatek Akeeba Backup for Joomla (paczka .zip)
  2. Instalujemy go na stronie w Joomli (Rozszerzenia -> Instalacja)
  3. Wchodzimy w Komponenty-> Akeeba Backup, w niektórych wersjach dodatek sugeruje najpierw przejście procesu optymalizacji.
  4. Klikamy w  Backup now!, żeby wykonać kopię strony
  5. Backup powstał w administrator/components/com_akeeba/backup. (Domyślnie powstaje w formacie JPA, ale można zmienić też na ZIP. Nie ma to większego znaczenia, chociaż jeśli chcesz móc wypakować też w razie czego pliki lokalnie na swoim komputerze, ZIP będzie przydatniejszy. Format można zmienić w opcjach)
  6. Wgrywamy (przez FTP lub SSH) pliki backupu na nowy serwer
  7. Żeby odtworzyć stronę, trzeba wgrać plik kickstart.php (do pobrania stąd: https://www.akeebabackup.com/products/akeeba-kickstart.html ) do tego samego folderu, co backup (folder docelowy strony) i odpalić w przeglądarce. Np. jeśli chcemy, by kopia strony działała na naszadomena.pl, tam musi być archiwum Akeeby (JPA lub ZIP) oraz kickstart.php. Wywołujemy w przeglądarce adres naszadomena.pl/kickstart.php
  8. Kreator prowadzi nas przez kolejne kroki odtwarzania (trzeba oczywiście wcześniej stworzyć bazę MySQL)
  9. Podajemy m.in. dane nowej bazy
  10. Możemy edytować na koniec informacje o stronie Joomla (np. zmienić hasło admina)
  11. Na końcu klikamy w Clean up. Powoduje to usunięcie katalogu „installation” z Joomli (już nie będzie potrzebny) oraz samego archiwum Akeeby i pliku kickstart.php. Jeśli nie chcesz usuwać pliku Akeeby, możesz usunąć installation oraz kickstart.php ręcznie.

To rozwiązanie jest bardzo przydatne.

Najdłużej może nam zająć wykonanie backupu (pkt 4), ale jeśli korzystamy z opcji automatycznych backupów Akeeby, może okazać się, że mamy już świeży backup gotowy z ostatnich dni i ten punkt można pominąć.

TIP: Ja tworzę sobie swoją idealną Joomlę, z wgranymi dodatkami i ustawionymi odpowiednimi opcjami. Taką kopię zachowuję na dysku, a kiedy nowy klient chce stronę na Joomli, wypakowuję ją na jego serwerze i konfigiruję. Powoduje to wielką oszczędność czasu.